Portfolio :: Aging In Place

aging in place photo aging in place photo aging in place photo aging in place photo aging in place photo aging in place photo

The No-Fall Zone

Aging In Place, Ann Arbor, Michigan

HSA made a variety of Aging in Place modifications to an Ann Arbor couple’s home. They were required mainly because the husband has balance problems and has fallen several times. His wife has also enjoyed the changes, as they have helped her move around more comfortably throughout the house.

HSA installed new steps in the garage (photo 4 at left) with shorter risers and handrails on both sides. This eliminates the need for canes and assistance when entering or exiting the home.

HSA replaced a solid wood door in the husband’s study (photo 5) with an exterior-grade insulated glass door. This permits visual communications while he is in his study. It also eliminates sound transfer from the study to the rest of the house and vice versa.

The home’s master bath had a separate shower, but the husband found it too difficult to move around in with his walker. HSA removed the tub to reconfigure the vanity (photos 1 and 2) and give the husband more room to maneuver safely. The former tub space and the rest of the bathroom floor were tiled with a slip-resistant porcelain tile.

HSA installed maple cabinetry (photo 3) selected from Diamond’s Distinction and Trystan lines. First Design Cabinetry – HSA’s sister company in Saline – supplied the cabinets. Two were installed on the wall in the former tub space to take advantage of this unused area. Other Diamond cabinets, with three full-extension drawers, have allowed easy access to all contents; they replaced the old two-door cabinets.

A wall-hung sink with a single-handle lever faucet was also installed, as were a number of assist bars to facilitate safe movement around the bathroom.

Other improvements included widening two doorways, refinishing wood floors, and installing more slip-resistant tiling, along with fresh painting and improved lighting. HSA also reconfigured the kitchen a bit to make the room more efficient, brighter, and easier to move around in with a walker.